Gratis geld

De Vermogensmediair wil mensen met overtollig spaargeld helpen met adviezen die daadwerkelijk onafhankelijk zijn. ‘In de wereld van vermogensbeheer zit erg veel kaf tussen het koren. Veel mensen zijn erg ontevreden over het feit dat ze slecht behandeld zijn. Grootbanken hebben te slecht ingespeeld op marktontwikkelingen, gaven vaak de voorkeur aan huisfondsen en communiceerden slecht. Zo zijn er ondernemers die in een paar maanden tijd 30% van hun pensioen zagen verdampen omdat hun bank niet ingreep terwijl de beurzen inzakten. Hier lag een kans voor ons om te gaan ondernemen: we wilden inspelen op die behoefte.’ Jasper van Loon en Thomas Paardekooper zetten de Vermogensmediair op.

Met de expertise die ze hebben opgedaan bij hun voormalige werkgevers, waaronder banken als Van Lanschot en ABN Amro, willen de twee de toon gaan zetten op de markt als dè onafhankelijke vermogensadviseur. ‘Niemand zit meer te wachten op mooie verhalen van ‘wij zijn de beste’. Er zijn in Nederland meer dan 150 vermogensbeheerders en die noemen zich allemaal ‘de beste’. De objectiviteit lijkt zoek en iedereen wil dan een eerlijke, onafhankelijke mening. Wij zijn in dat gat gesprongen en hebben de ambitie om een begrip te worden op dit gebied.

Stoere taal voor twee mid-twintigers die elkaar leerden kennen op het chique Nyenrode, waar beiden financieel management studeerden. Na een half jaar marktonderzoek ging De Vermogensmediair vorig jaar augustus van start, en toen ging het snel. Veel media-aandacht en een kelderende beurs leidde er toe dat de aanmeldingen van mensen die ontevreden waren over hun huidige spaarcentjestoezichthouder bleven binnen stromen. ‘We willen binnen een jaar 300 klanten hebben en we zijn inmiddels de 100 al gepasseerd.

Daar komt bij dat we de break-even doelstelling in december ook al gehaald hebben. We zoeken nu naar een nieuwe locatie, in Amsterdam, en één of twee extra adviseurs. Die moeten ervaren zijn, maar ook jong zoals wij, omdat je juist dan nog heel objectief in deze wereld zit. Mensen met veel bagage komen juist uit de wereld van de grootbanken.’

Klanten die aankloppen bij Van Loon en Paardekooper kunnen aan de hand van een online vermogensscan eerst hun beleggersprofiel bepalen, waarna ze een afspraak kunnen maken met de twee experts. Die maken dan de vermogensbeheermarkt inzichtelijk en nemen met de klant de in totaal twintig geselecteerde vermogensbeheerders door waarmee ze samenwerken.

Van Loon: ‘Die twintig partijen zijn geselecteerd op criteria als onafhankelijkheid, beleggingsbeleid en transparantie. Met alle partijen hebben we afgesproken dat wij een eenmalige vergoeding ontvangen wanneer de deal gesloten is. Hoeveel die precies is, zeggen we niet, omdat vermogensbeheerders die bedragen zien als alternatieve marketinguitgaven die ze niet publiekelijk bekend willen zien worden.

Het runnen van een eigen bedrijf is een risico, en voor deze heren al helemaal: zij geven hun adviezen gratis aan de klanten weg. En dat terwijl de heren flink geïnvesteerd hebben. Van Loon: ‘De investering tot dusver is vijftigduizend euro. Al ons spaargeld zit erin, dus het is inderdaad wel even bikkelen. Het is totaal anders dan een vaste, goedbetaalde kantoorbaan. Maar we zijn er van overtuigd dat we met ondernemen een beter rendement zullen hebben dan wanneer we onze centen zouden stallen op een spaarrekening.’

Dan moeten de klanten wel over de drempel heen stappen om bij hén aan te bellen. ‘Wij verbazen ons over het gebrek aan assertiviteit bij mensen. Als je een auto gaat kopen, wil je eerst prijzen vergelijken en zelfs proefritjes maken voor je een keuze maakt. Als het om beleggen gaat, zijn mensen juist te gemakzuchtig en blijven bij hun eigen bank. Met het geven van gratis advies hopen we die drempel te verlagen.’

Op January 26, 2012