Hoe selecteert u de juiste vermogensbeheerder?

Het kiezen van de juiste vermogensbeheerder vergt de nodige aandacht en tijd. Waar moet u op letten? Welke adders zitten er onder het gras? De Beleggingsassistent biedt uitkomst! Zij adviseert beleggers objectief, vrijblijvend en kosteloos en op persoonlijke basis over het onderbrengen van hun vermogen/effectenportefeuille bij een vermogensbeheerder die het beste aansluit bij hun individuele behoeften. Zij selecteert en evalueert de vermogensbeheerders aan de hand van strenge criteria. Maar wat zijn die criteria? En waar moet iemand op letten als ze toch besluiten zelf op onderzoek uit te gaan? De Beleggingsassistent licht een tipje van de sluier voor u door middel van een aantal heldere tips.

TIPS

1. Kijk verder dan uw huidige bank of vermogensbeheerder

Veel mensen laten hun vermogen beheren door de bank waar men in het verleden is gaan bankieren of waar men een hypotheek heeft afgesloten. Echter de financiële markten zijn constant in beweging en zo ook de financiële partijen. Ahold is ook allang niet meer de kruidenier op de hoek van de straat en zo geldt dat ook voor banken. Er hebben zich significante veranderingen voorgedaan en vaak niet in uw voordeel. Er zijn de laatste jaren enorm veel specialistische partijen bijgekomen die allemaal een maatwerk oplossing bieden. Waarom in een confectiepak lopen, als u een maatpak kunt krijgen. Beoordeel daarom of uw traditionele partij nog wel voldoet aan uw hedendaagse wensen en eisen.

2. Zoek niet naar de beste vermogensbeheerder

De beste vermogensbeheerder bestaat niet. Een vermogensbeheerder zal niet jaar na jaar de beste resultaten halen voor al zijn beleggers. Er is ook geen beleggingsfonds dat ieder jaar al zijn concurrenten verslaat. Belangrijker is het daarom dat het ‘klikt’ met de vermogensbeheerder, dat hij duidelijk begrijpt wat uw wensen, eisen en doelstellingen zijn en dit kan vertalen naar een duidelijke beleggingsstrategie voor uw vermogen. Dus vergelijk er een aantal. Maak een lijst met zaken die u belangrijk vindt in een samenwerking zoals beleggingsbeleid, contact, rapportage en vergoeding. Beoordeel de voor- en nadelen van de geselecteerde vermogensbeheerders en kijk welke het beste aansluit bij uw situatie.

3. Beoordeel het beleggingsbeleid

Beoordeel of het beleggingsbeleid wel bij u past. Bij beleggen staan uw doelstelling, wensen en eisen centraal. Afhankelijk van de omvang van uw vermogen en uw beleggingsprofiel kan het enerzijds aantrekkelijk zijn om in beleggingsfondsen te beleggen, anderzijds juist direct op de beurs in aandelen, obligaties, vastgoed en eventueel derivaten. Dit is van groot belang bij de opbouw van de portefeuille en bepaalt uiteindelijk in grote mate het resultaat.

4. Hoeveel cliënten heeft uw vermogensbeheerder?

Met andere woorden; hoeveel aandacht krijgt uw portefeuille. Veel beleggers horen nooit iets van hun adviseur en hebben al jaren dezelfde effectenportefeuille. Vreemd natuurlijk, want de financiële markten zijn constant in beweging en de verhoudingen binnen een effectenportefeuille komen zo behoorlijk scheef te liggen. Hoe meer cliënten uw adviseur of vermogensbeheerder heeft, hoe minder aandacht uw portefeuille krijgt. Het zullen ook vooral de relatief grote cliënten van uw vermogensbeheerder zijn die de meeste aandacht krijgen (de Wet van Pareto; 80% van de cliënten krijgt 20% van de aandacht). Vraag dus altijd hoeveel cliënten uw vermogensbeheerder al heeft.

5. Door wie en hoe worden beleggingsbeslissingen genomen?

Hoe komt uw vermogensbeheerder tot een beslissing om effecten te kopen of verkopen? Mag hij dit ad hoc zelf bepalen of is er een eenduidige strategie binnen de onderneming? Worden keuzes gemaakt aan de hand van fundamentele en /of technische analyses? Heeft de onderneming zijn eigen researchafdeling of wordt dit extern verkregen? En wat is de kwaliteit van alle research? Hoe onafhankelijk zijn de vermogensbeheerders en waar blijkt dat uit? Allemaal belangrijke vragen waar u als belegger een eenduidig antwoord op moet krijgen.

6. Beoordeel de communicatie

Voor sommige beleggers is eenmaal per jaar een evaluatie onder het genot van een kop koffie voldoende en anderen willen iedere week/maand/kwartaal even bijgesproken worden. Onder welke categorie valt u? Informeer dus naar de mogelijkheden van contact als u uw vermogen onderbrengt bij de vermogensbeheerder. En kan de vermogensbeheerder op een heldere, voor u begrijpelijke manier uitleggen wat hij van plan is of wat er gebeurd is op de beurs? Met andere woorden; kan hij zich in u verplaatsen of gebruikt allerlei moeilijke markttermen waar u zich geen raad mee weet?

7. Zorg ervoor dat het kostenplaatje volledig transparant is

Kosten gaan vaak voor de baten, en natuurlijk werkt geen enkele financiële partij voor niets. Maar de vergoeding die gevraagd wordt moet wel in verhouding staan tot de werkzaamheden of het resultaat. Laat u dus volledig informeren over vaste- en/of variabele vergoedingen, transactietarieven en bewaarloon. Mocht uw portefeuille voor een belangrijk deel gaan bestaan uit beleggingsfondsen, vraag dan ook naar het kostenplaatje binnen de beleggingsfondsen. Dit om te voorkomen dat de eventueel (te) hoge kosten een drukkend effect hebben op het resultaat krijgen. Alle kosten voor beleggingsfondsen ( ex transactiekosten) komen samen in een cijfer te weten het Total Expense Ratio (TER). Laat uw adviseur u hier duidelijk over adviseren.

8. Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat onderaan de streep. De beste vermogensbeheerder bestaat niet concludeerde we al eerder en het behaalde resultaat zegt ons niet veel als we niet weten welk risico we daarvoor hebben moeten nemen. Wat we wel weten is dat een under-performance ons een hoop geld kan kosten. Vraag daarom naar de resultaten die uw vermogensbeheerder heeft behaald op zijn diverse portefeuilles en zet die af tegen relevante benchmarks (het liefst van een zolang mogelijk periode). Als uw beheerder met uw profiel en de strategie die hij volgt een resultaat weet te behalen dat beter is dan een vergelijkbare benchmark en verder alles stelt u tevreden staat niets u meer in de weg om de juiste keuze te maken.

Op August 14, 2009